Vocht-Schimmel
Eigenlijk weet iedereen dat een vochtige woning hoogst ongezond is. Toch verkopen luchtbevochtigers vrij goed. Waardoor deze contradictie? Vooral in de herfst en de winter, als we onze woningen gesloten houden, hebben mensen het gevoel dat de lucht te droog is en krijgt men dorst. Vandaar de idee dat de verwarming de lucht uitdroogt. En de hygrometer bevestigt dat ook. Doch, uw verwarming is geen goochelaar, vocht verdwijnt niet zomaar. De echte reden zit hem in de isolatie van onze woningen.
Vocht produceren we in de badkamer tijdens het douchen, in de keuken bij het koffie of thee zetten, tijdens het koken, het wassen en het strijken, zelfs onze uitademing is vochtig. Ook tijdens het slapen verliezen we tot 1.5 liter vocht; Door de isolatie van onze woningen blijft de warmte maar ook het vocht binnen en leven we met z’n allen te vochtig. Warmte en vocht maakt dat de huisstofmijt tot 60 eicellen per dag legt! De hoeveelheid allergenen die zich in de lucht bevinden, worden daardoor exponentieel vermenigvuldigd. Onze neus- en keelslijmvliezen krijgen bij elke inademing meer en meer allergenen of microstof te verwerken. We ervaren een te droge lucht en krijgen dorst. Het vocht wordt door al dat microstof opgezogen waardoor het zwaarder wordt en neerdaalt en op de vloer. Door dit vochtig microstof op de vloer, duidt de hygrometer een te droge lucht aan. Het is een vicieuze cirkel die bij vloerverwarming nog verstevigd wordt. Omdat de hygrometer aanduidt dat de lucht te droog is, gaan velen op zoek naar een luchtbevochtiger maar die maakt het alleen maar erger. De oplossing bestaat er uit om dit microstof volledig uit de lucht te zuiveren.
Nu we weten dat het vocht in goed geïsoleerde woningen op de vloer ligt is het niet moeilijk te begrijpen dat het vocht zich, bij elke beweging in huis, verzamelt achter een kast of achter een plint waar er dan soms schimmelvlekken ontstaan. Deze schimmelvlekken kan je enkel definitief uitdrogen door het microstof uit het binnenmilieu te halen.