Verlucht je binnenruimte op de juiste manier

Binnen een huishouden bestaan er twee soorten ventilatie: mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie. De ene wordt gegenereerd door een installatie binnenshuis, de andere gebruik je simpelweg door je raam open te zetten. Bij natuurlijke ventilatie, ook wel tocht genoemd, wordt er verse lucht van buiten naar binnen geduwd en wordt de vervuilde binnenlucht naar buiten geblazen.

Uiteraard gebeurt dit niet zomaar. Om natuurlijke ventilatie te genereren, moet je al snel twee ramen open zetten. Pas dan is natuurlijke luchtdoorstroom mogelijk. Slechts één raam openzetten volstaat om zuurstof binnen te laten, maar helpt niet om de micro-vervuiling af te voeren. Enkel bij voldoende tochtcreatie is er luchtverplaatsing waarbij de micro-organismen zich naar buiten verplaatsen en er verse lucht naar binnen komt.

Mechanische ventilatie is een soort luchtverplaatsing dat wordt gegenereerd door een geïnstalleerd ventilatiesysteem, waaronder het (verplichte) systeem D. Goede ventilatie zorgt voor de mechanische afvoer van ‘vervuilde’ binnenlucht in de gehele woning. Verse buitenlucht stroomt in dat geval de woning binnen via ventilatieroosters.

Maar mechanische ventilatie is echter niet altijd even goed voor onze gezondheid. Zo brengt het naast zuurstof ook fijn stof, schadelijke gassen en, bij mistig weer, vocht in huis. De “indoor” luchtvervuiling slorpt het vocht op, wordt zwaarder en dwarrelt naar de vloer. Op de vloer vinden we dan weer de meeste micro-organismen die zich, door het aangevoerde vocht, veel sneller vermenigvuldigen. Dat geeft meer micro-stof dat ook meer vocht opslorpt enz. Het is een vicieuze cirkel.

Micro-organismen zijn zwaarder dan gassen en bevinden zich meer naar de vloer waardoor warmte en zuurstof meer naar het plafond worden geduwd. De ventilatie-uitgang wordt steeds ter hoogte van het plafond geplaatst waardoor mechanische ventilatie wel de warmte en zuurstof wegneemt, maar niet de microvervuiling. Mechanische ventilatie, ook systeem D, verhoogt zelfs de micro-vervuiling in de binnenlucht. Logisch dat zo velen die systemen uitschakelen. Indien er gebruik wordt gemaakt van ventilatiekanalen, dan vormen die een bijkomende broeihaard van allerhande bacteriën en micro-organismen. Monarch is dé oplossing hiervoor.

Filters

Terwijl het fijn stof in de buitenlucht mee in de ventilatie wordt gezogen, zorgt dit fijn stof voor een snelle verstopping van de rechtlijnige ventilatiefilters, zelfs tot 75% verstopping binnen één week. Cyclonale filters daarentegen behouden hun filterwaarde tot het aangegeven tijdstip. Een cyclonale filter, de filter die in elke Monarch luchtreiniger zit, verstopt niet, zuivert alle vervuiling, maakt plaats voor de broodnodige zuurstof en zorgt voor een aangenaam en gezond binnenmilieu. Dat is veel goedkoper en heelt vele klachten!

Recommended Posts