Luchtzuivering effectiever dan ventilatie

Veilig terug naar de fitness of weer samen gezellig uit eten en naar ons favoriete danscafé deze zomer? Dat moet zeker kunnen, wel op één voorwaarde, als we onze binnenlucht naast ventileren ook gaan zuiveren. ‘Enkel zo kunnen de allerkleinste microdruppels speeksel – aerosolen – efficiënt en energiezuinig uit een binnenruimte worden verwijderd’, zegt hoogleraar Bert Blocken (TU Eindhoven en KU Leuven) na wetenschappelijk onderzoek.

Naast regelmatig je handen wassen, mondmaskers dragen en genoeg afstand houden, leggen onze overheden steeds meer nadruk op het ventileren van onze ruimtes. Maar met enkel die maatregelen gaan we er niet komen, kondigt wetenschapper Bert Blocken aan.

In zijn studie liet Blocken 40 coronavrije proefpersonen een dag lang sporten in een fitnessruimte. Hierbij zagen ze dat het ventileren van de ruimte niet hielp bij de daling van het aantal speekselpartikels in de lucht. Pas toen er luchtzuiveringstoestellen aan te pas kwamen zagen de onderzoekers een duidelijke daling. Anders dan een ventilatiesysteem dat verse lucht aanvoert en de binnenlucht afvoert, filtert een luchtzuiveringstoestel continu de aanwezige lucht.

Er werd unaniem besloten dat luchtzuivering effectiever is dan ventilatie. Met de geteste toestellen werd er namelijk 98,5% van de rondzwevende aerosolen in het apparaat gezogen en gedood, wat de overdracht van aerosolen bijna onmogelijk maakt. Met de Monarch Clean Air worden de aerosolen in lucht voor 99.9999% gezuiverd.

Onze Monarch Clean Air is een medisch erkende luchtzuiveraar die bacteriën en virussen doodt. Dit resulteert erin dat met een investering in een luchtzuiveraar de economie opnieuw (en voor altijd!) doet heropleven.

bron: DeMorgen

Recommended Posts