Luchtzuivere scholen, een noodzaak in coronatijden

Een goede luchtkwaliteit is noodzakelijk voor iedereen, in elke omgeving, binnen elke ruimte. Voor kinderen is dit van nóg groter belang. Kinderen en jongeren brengen meer dan de helft van de tijd door op de schoolbanken. Een luchtzuiver klaslokaal, waar virussen, allergieën, alsook giftige stoffen, amper of zelfs niet aanwezig zijn, heeft duizenden voordelen voor schoolgaande kinderen. Waarom dan niet inzetten op luchtzuivere scholen en klaslokalen?

‘We moeten onze scholen kunnen open houden’


Om de scholen open te houden is het in coronatijden noodzakelijk de schoolomgeving van een bijzonder goede luchtkwaliteit te voorzien. Meer dan 15 individuen die zich in eenzelfde lokaal bevinden en die elk tot 1000 maal per uur vocht en CO2 uitademen, die hoesten of niezen, diverse lichaamsgeuren verspreiden en continu schadelijke micro-organismen (zoals allergenen) in de lucht verspreiden, is uiteraard niet bevorderlijk. Slechte luchtkwaliteit ondermijnt zowel de gezondheid als de prestaties. In gezond zuivere lucht daarentegen, voelt elkeen zich goed. Dat is niet alleen positief voor de stemming van de leerlingen, er vallen ook minder zieken en bijgevolg wordt er dus minder les gemist.

Verschillende mogelijkheden voor luchtzuivering


De Monarch Clean Air zuivert vervuiling tot op het kleinste partikeltje uit de lucht op een unieke, maar vooral medisch verantwoorde manier. Waar men zich in onzuivere lucht niet goed voelt en zelfs ziek of allergisch wordt, zorgt gezonde en zuivere lucht voor een aangenaam binnenklimaat. Binnen een klaslokaal komt dit niet enkel ten goede aan een verbeterde levenskwaliteit, vooral een gelukkigere stemming, minder ziekte, een verhoogde concentratie en betere schoolresultaten voor leerlingen kunnen rechtstreekse gevolgen zijn van zuivere lucht in het klaslokaal.

Er zijn verschillende manieren waarop je de lucht kan zuiveren. We lijsten ze even voor je op:

Open ramen en deuren: deze ministeriële aanbeveling is een noodoplossing, maar is niet bepaald werkbaar.

Ventilator in het raam: werd vroeger veel gebruikt maar is in onmin geraakt door de grote hoeveelheid m3 verwarmde lucht die in hoog tempo buiten geblazen wordt. Hierdoor daalt de kamertemperatuur snel, wat de verwarmingskost drastisch de hoogte injaagt.

Ionisatoren: een besteld onderzoek door Kind & Gezin wijst uit dat ionisatoren eerder schadelijk zijn dan gezond. Het is een dure en daarnaast ook energieverslindende oplossing. Let wel op: een ionisator is geen ionengenerator. Die laatste blijkt uit onderzoek wel gezond.

Mechanische ventilatie: naast de toevoer van zuurstof, duwt ventilatie ook constant vocht, gassen en micro-stof binnen. Onafgezien van de opstapeling van vervuiling, neemt mechanische ventilatie de schadelijke micro-organismen niet weg, integendeel. Door de toevoer van vocht ontwikkelen micro-organismen zich veel sneller. Elke mechanische ventilatie, zelfs een balansventilatie, is daardoor schadelijk voor onze gezondheid.

Luchtzuivering wérkt: let wel op, een nuance hierbij is dat het hier wel moet gaan om medisch verantwoorde luchtzuivering en geen HEPA-filtering. Bij deze laatste worden micro-organismen zoals virussen gewoon doorgelaten. Zo is de Monarch Clean Air een mooi voorbeeld van medisch verantwoorde luchtzuivering. Slechts één toestel voorziet een klaslokaal al van continue zuivere lucht. De ingebouwde ionengenerator zorgt voor een versnelde en verbeterde zuurstofopname en
de Far-UVC lampen inactiveren efficiënt en veilig de in de lucht aanwezige menselijke griep- en coronavirussen.

Hoog tijd om een Monarch Clean Air aan te schaffen dus!

(Bron: Columbia University Irving Medical Center, New York, geplubiceerd 24 juni 2020)

Recommended Posts