Hoe virussen bestrijden met … licht 💡

Ja hoor, je leest het goed. Virussen kunnen bestreden worden met licht! Uiteraard niet met eender welk licht, want alleen het Far-UVC-licht heeft een virusbestrijdende functie. Hieronder lees je hoe dat juist in zijn werk gaat.

Wanneer iemand met een griep of verkoudheid moet niezen of hoesten, komen er vele minuscule virusdruppeltjes (aërosolen) in de lucht, waardoor je besmet kan raken met virussen.

Het is al langer bekend dat conventioneel UV-licht de overdracht van virussen door de lucht van persoon tot persoon vermindert. Dat kunnen ze omdat de UV-stralen de virussen doden terwijl ze in de lucht rondzweven.

Maar hoe werkt dat dan juist? Wetenschappelijk gezegd zorgt UV-licht ervoor dat de moleculaire verbindingen van organische moleculen zoals DNA, kapot worden gemaakt. Met als gevolg dat een (micro-)organisme afsterft. Vanwege zijn ontsmettende werking, wordt UV-licht onder andere gebruikt voor het desinfecteren van gereedschap voor chirurgen. Helaas is conventioneel UV-licht een gevaar voor onze veiligheid, het kan namelijk huidkanker en oogproblemen veroorzaken.

Is er een veilige manier om virussen met UV-licht te bestrijden?

Om virussen dan toch te kunnen doden met UV-licht dat niet schadelijk is voor onze eigen gezondheid, werd er een bepaald type UV-licht ontworpen, namelijk ‘Far-UVC-licht’. Dat licht heeft slechts een zeer kort bereik in biologisch materiaal, wat wil zeggen dat het niet kan doordringen in de dode cellaag aan het oppervlak van onze huid, noch kan doordringen in onze ogen. Het Far-UVC-licht kan dus geen levende cellen in ons lichaam bereiken of beschadigen, maar bereikt wel virussen die in de lucht rondzweven, simpelweg omdat virussen ongelooflijk klein zijn.

Kort gezegd; blootstelling aan FAR-UVC-licht is veilig voor mensen, maar potentieel dodelijk voor virussen in de lucht, en dat is goed nieuws!

Waar halen we ons voordeel met dit Far-UVC-licht?

Omdat virussen in aërosolen eenvoudig overdraagbaar zijn via de binnenlucht, is het belangrijk om deze te gaan bestrijden met Far-UVC-licht. De Monarch Clean Air bevat twee Far-UVC lampen die alle RS-, griep- en coronavirussen veilig en efficiënt in de lucht inactiveren. Daardoor zijn ze minder schadelijk maar blijft het toch belangrijk deze schadelijke micro-organismen snel uit de lucht te verwijderen.

En dat kan alleen Monarch Clean Air en geen ander!

Recommended Posts